Sunteti membru intr-o asociatie de pescuit?

Sunteti membru intr-o asociatie de pescuit?
 

Faza lunii

Autentificare

Inainte sa va autentificati, trebuie sa va inregistrati! Datele de acces de pe forum NU sunt valabile!Dupa inregistrare veti putea vedea mai multe continuturi sau puteti scrie articole pentru acest site

Articole asemanatoare

Teddy şi bibanii PDF Imprimare Email
Evaluare utilizator: / 136
Cel mai slabCel mai bun 
Povesti si amintiri - si alte amintiri...
Scris de Dragomir Ciobanu   
Luni, 15 Martie 2010 21:08
Index articol
Teddy şi bibanii
Pagina 2
Toate paginile

 

Pescuitul bibanului nu presupune o pregătire specială, monturi şi ustensile deosebite ca la alţi răpitori. El atacă deopotrivă râma şi viermele sau coada unui peştişor mort, dacă ai flerul de a descoperi locul unde se află cârdul. În bazinele de la Jimbolia, bibanul a ajuns întâmplător, prin anii optzeci. Liderii asociaţiei au primit alevini pentru şalău şi au populat cu ei Balta Albastră şi Balta Directorului. În anul următor s-a constat că în cele două bălţi, în loc de şalău, a apărut puiet de biban. Nimeni nu ştia ce a fost: o farsă sau o greşeală a cuiva. Bibanului i-a priit arealul şi s-a înmulţit vertiginos. În anii cu multe precipitaţii, când nivelul apei în toate bazinele din nordul localităţii a crescut, unindu-se între ele, o anumită cantitate de peşte, implicit şi bibanul, a trecut prin canalele de legătură, astfel popularea s-a extins.

În anumite perioade, când ceilalţi dulcicoli nu muşcau, am petrecut momente plăcute la partidele de biban. Una dintre acestea a fost la debutul noului mileniu.

Împreună cu fiul şi nora, mari iubitori de evadare în mijlocul naturii, am ieşit la iarbă verde, plănuind şi o partidă de pescuit la biban. Am luat cu noi şi pe Teddy, un tecker maroniu, simpatic şi neastâmpărat. Ne-am ales un loc agreabil la Balta Caldă, pe malul căreia ne-am instalat ustensilele. În prealabil dădusem o raită la Balta 2, de unde capturasem porcuşori mici pentru a-i pune în cârlig drept momeală.

Ritualul de pregătire şi lansare a monturilor se desfăşura între limitele normalului, doar că reprezentanta sexului frumos, neiniţiată în ale unditului, mai strecura câte o întrebare la care răspundeam prompt şi cu explicaţii ca pentru un novice. Doar căţelul nu-şi afla locul şi liniştea în această atmosferă bucolică. Trăit în Bucureşti şi mai apoi în Timişoara, nu văzuse în viaţa lui întinderi mari de apă străjuite de trestie, raţe sălbatice, cufundari, pescăruşi sau lişiţe plutind pe suprafaţa bazinelor, spaţiul verde din mediul urban arătând altfel. Tot timpul adulmeca printre ierburile ne cosite, îşi valorifica simţul olfactiv, de sute de ori mai dezvoltat decât al meu.

Momentul lansării la apă al primelor două monturi cu plută i-au distras atenţia patrupedului de la preocupările sale. A început să latre cu disperare şi furie de parcă în zonă ar fi apărut o haită de lupi fioroşi. Stăpâna lui a întrebat îngrijorată:

- Ce are?! Nu l-am văzut niciodată aşa agitat…

- Latră spre plute, a răspuns Virgil.

În clipa următoare, s-a oprit din lătrat şi a plonjat în baltă, înotând spre plutele inocente. Am înţeles reacţia şi intenţia câinelui, m-am repezit spre unul dintre beţe şi am început să recuperez firul, îndemnându-mi partenerul să procedeze la fel:

- Scoate şi cealaltă undiţă, că Teddy vrea să aducă pluta pe mal!

Rămas fără obiectele ce urma să le salveze de la înec, patrupedul înota derutat, neînţelegând ce s-a întâmplat. Comenzile severe şi repetate ale stăpânilor treceau pe lângă urechile sale clăpăuge fără să-i provoace vreo reacţie. Îşi continua aventura ca şi cum ar fi surzit la contactul cu apa. Cei de pe mal repetau cu disperare:

- Teddy, ieşi afară!

După câteva ameninţări cu telescopul cel mai lung, câinele a înţeles că trebuie să se supună şi să revină pe mal, alături de stăpâni. Ieşirea din apă a fost urmată de o scuturătură puternică a întregului corp, care ne-a luat prin surprindere pe tustrei. Din blana animalului s-au desprins stropi reci şi urât mirositori care au aterizat pe hainele noastre. Întrucât apa rece îl deranja, a mai repetat figura de câteva ori, obligându-i pe stăpâni să se îndepărteze din raza de acţiune a stropilor.

Dojenit şi dezaprobat pentru isprava sa, dar şi descurajat de efectele apei care nu avea o temperatură similară cu cea din baia de acasă, părea să se fi cuminţit. S-a aşezat pe iarbă, lingându-se ca o pisică atunci când îşi face toaleta. Liniştea a fost iluzorie. În momentul când a observat că plutele au fost lansate din nou pe suprafaţa apei, au reînceput lătrăturile furibunde. De această dată, însă îi lipsea curajul de a plonja în lichidul care îi provocase frisoane. Intervenţiile autoritare ale celor doi stăpâni nu au avut nici un efect asupra neascultătorului revoltat. Câţiva pescari, care la început s-au amuzat de naivitatea câinelui, deranjaţi de larma iscată, şi-au adunat ustensilele şi s-au mutat în altă parte. 

Poze de pe forum!

Cine este online

Avem 6 vizitatori online

Reclama dumneavoastra!

Reclama dumneavoastra pe acest site? Pentru 500 RON / an obtineti 1 banner pe site si dreptul sa postati anunturi comerciale pe forum - rubrica personala inclusv!
Va rugam sa ne contactati la t3@banatul.eu sau apbanatul@rdstm.ro

Plute Pandy

Vizitatori

Astazi72
Ieri106
Saptamana72
Luna1848
Total609041