Sunteti membru intr-o asociatie de pescuit?

Sunteti membru intr-o asociatie de pescuit?
 

Faza lunii

Autentificare

Inainte sa va autentificati, trebuie sa va inregistrati! Datele de acces de pe forum NU sunt valabile!Dupa inregistrare veti putea vedea mai multe continuturi sau puteti scrie articole pentru acest site

Articole asemanatoare

Home Povesti si amintiri si alte amintiri... Pescuitul şalăului pe râul Timiş
Pescuitul şalăului pe râul Timiş PDF Imprimare Email
Evaluare utilizator: / 99
Cel mai slabCel mai bun 
Povesti si amintiri - si alte amintiri...
Scris de Dragomir Ciobanu   
Luni, 12 Aprilie 2010 20:38
Index articol
Pescuitul şalăului pe râul Timiş
Pagina 2
Pagina 3
Toate paginile

 Primele peregrinări pe care le-am săvârşit pe valea Timişului, în zona de frontieră, au avut loc prin anii nouăzeci. Mai întâi am testat canalele dintre Otelec şi Johanisfeld. Acolo am fost nemulţumiţi de dimensiunile reduse ale caraşilor, bibanilor şi ştiucilor, care muşcau destul de des. Succese notabile n-am obţinut nici la cele din perimetrul localităţilor Foeni şi Cruceni: pescari mulţi, peşte puţin; pretenţii mari, peşte mic. Auzisem de Timişul Mort sau Potcoava de dincolo de Cruceni. Într-o duminică însorită de sfârşit de vară, ne-am deplasat până acolo. Bazinul mi-a plăcut: un canal lat de câţiva metri şi lung cât poate cuprinde privirea, ne aştepta să-i descifrăm enigmele. Am încercat mai întâi la plută şi grund cu monturi pentru caracudă şi crap. N-a mers. Am provocat bibanul, dar exemplarele prinse erau similare celor din canelele pe care le frecventasem de curând. Printre noi se aflau şi doi tineri debutanţi, lămuriţi şi aduşi acolo de Gigi Ş., care nu prinseseră nimic. Pe la prânz, i-am şoptit mentorului:

- Ar trebui să ne mutăm altundeva. Tinerii ăştia nu mai vin la pescuit în viaţa lor, dacă până diseară nu prind ceva peşte…

- Unde ziceţi să-i ducem?

- La canalul de lângă drumul dintre Ionel şi Otelec. Acolo am văzut dimineaţă nişte mârliţe moarte. Dăm şi la ştiucă…

Prietenul meu a acceptat propunerea şi în mai puţin de o oră ne aflam la locul dorit. Acolo am avut parte de o surpriză: două echipe formate din câte trei săteni pescuiau cu plasa în canal. Una înainta spre Otelec, cealaltă venea din sens invers. Nu avea sens să ne aşezăm cu undiţele la mijlocul intervalului căci ne-am fi deranjat reciproc. Braconierii nu aveau de gând să renunţe, iar noi, deşi posesori de permise vizate, nu aveam puterea de a-i determina să plece. Când unul din grupul nostru a întrebat dacă au voie să tragă cu plasa, ni s-a răspuns răspicat că ne este treaba noastră. Continuarea disputei ar fi degenerat într-o altercaţie, iar noi nu eram dispuşi să ne petrecem o zi de week-end, dând cu subsemnatul pe la organele de ordine. Am ales alt canal: unul care avea legătură cu staţia de pompare de pe malul stâng al Begăi. Acolo a muşcat frecvent carasul mic, spre bucuria şi entuziasmul celor doi începători. Nouă ni s-a părut o zi extrem de zgârcită, de aceea am decis să abandonăm zona pentru un timp nelimitat.

 După inundaţiile din 2oo5, când Timişul a ieşit din matcă, acoperind cu apă mii de hectare de teren agricol, producând pagube catastrofale populaţiei din zona Otelec- Cruceni, reţeaua de canalele situată în dreapta râului a beneficiat de o populare naturală de excepţie. Împreună cu puhoaiele au venit şi peştii. După retragerea apelor sau evacuarea lor cu pompe de mare capacitate, o parte dintre aceştia au rămas în canale. Astfel, această zonă a devenit foarte atractivă pentru pescari.

Prima deplasare am făcut-o spre toamnă, cu un grup mai numeros, între care se aflau şi trei prieteni de-ai mei. Unii dintre ei mai fuseseră acolo, ştiau care este rânduiala, însă pe mine nu mă interesa prea mult opinia altora; vroiam să văd cu ochii mei cum stă treaba, pentru ca la a doua partidă să fiu pregătit precum o cere situaţia din teren. Gigi, care se auto propulsase ca lider al grupului, a oprit microbuzul lângă un canal din apropiere de Foieni, avertizându-ne:

- De aici prindem peştişori cu cârstaşul. Cu cei mai mărişori momim ştiuca, cu cei mici dăm la şalău şi biban.

Am pus în funcţiune şi minciogul meu cu ochiuri mărunte. În mai puţin de jumătate de oră am capturat suficient „mărunţiş“. Ne-am continuat drumul până în apropiere de Timiş, unde grupul s-a divizat: eu cu Petrică ne-am oprit la canalul din amonte de staţie, pentru a da la ştiucă, ceilalţi cinci s-au deplasat dincolo de pompe.

Pentru a evita privirile curioase şi întrebările sâcâitoare ale pescarilor de ocazie sau trecătorilor, am traversat podul şi am parcurs încă vreo sută de metri pe malul stâng, după care ne-am instalat ustensilele. O parte dintre undiţe le-am pus cu monturi pentru ştiucă, cealaltă cu momeli pentru caras sau crap. Au urmat ore de aşteptare, însă peştele nu vroia nicicum să muşte. Pe partea dreaptă a canalului se aflau mai mulţi pescari, unii veniţi încă din ziua precedentă, dar nici ei nu se bucurau de succes. Începusem să regret că nu dădusem curs invitaţiei lui Gigi de a merge împreună, la confluenţa canalului cu râul Timiş, însă vanitatea mă îndemna să rămân acolo până la terminarea partidei, indiferent de rezultate. Totuşi, în anumite momente, curiozitatea devine atât de puternică, încât anihilează împotrivirile trăsăturilor de caracter, îţi face semne să o urmezi ca pe o femeie atrăgătoare pe care nu o poţi refuza. I-am zis partenerului:


 

- Dom′ colonel, vreau să văd în ce ape se scaldă ceilalţi. Poate ne mutăm cu undiţele acolo…

- Eu nu le mai adun. Deja este trecut de amiază…

- Ţi le las şi pe ale mele. Plec în recunoaştere…

Cei cinci jimbolieni se aflau înşiraţi pe malul bazinului betonat situat dincolo de staţia de pompare. Spre deosebire de zona din amonte, aici am descoperit o atmosferă agitată, pescarii nu se plictiseau, deşi mărimea capturilor nu le satisfăcea pretenţiile. Gigi părea cel mai activ, deoarece în spatele său se afla o găleată cu câţiva şalăi. Am urmărit cu atenţie întregul proces în care se angajase prietenul meu. Pe cârligul cu tijă lungă punea peştele viu înţepat sub aripioara dorsală. Avea plută sensibilă şi mereu, prin pendulare, o arunca la extremitatea curentului de apă care ieşea din tubul de sub mal, îndreptându-se către Timiş. Nu pescuia decât cu două beţe, mai multe l-ar fi încurcat. Din când în când, câte un şalău, biban sau avat mic răpea, cufundând pluta. Deşi înţepa imediat, ratările erau frecvente, deoarece răpitorul apuca doar de peşte, fără a avea în gură şi cârligul. Spectacolul începuse să-mi placă. Prietenul meu a intuit acest lucru şi mi-a oferit unul dintre beţe. Am intrat în joc, fără să-mi pese de promisiunea făcută partenerului care îmi supraveghea undiţele. Exerciţiul mi-a priit. Am capturat câţiva şalăi pe care i-am aruncat laolaltă cu ai celorlalţi undiţari, fapt ce mi-a redat tonusul. După vreo două ore, am socotit că este necesar să părăsesc ringul, să revin la locul ales şi să-mi prezint scuzele cuvenite.

- Îmi cer iertare, dar nu m-am putut debarasa de prostul obicei de a întârzia. Pescuitul este ca şi jocul de cărţi: când nu câştigi, stai ca să-ţi recuperezi pierderea, când nu pierzi, continui pentru a-ţi spori câştigul. Ai prins ceva cât am lipsit?...

- Nimic… Care este situaţia acolo?...

- Nu chiar strălucitoare, oricum … mai bună ca aici. Fiecare se poate lăuda cu ceva: fie câţiva şalăi sau bibani, fie doi-trei caraşi… Un timişorean a prins o ştiucă la blincher. Ai putea să mergi şi tu, să vezi ce se întâmplă…

Informaţiile mele i-au stârnit curiozitatea. A luat cu el un băţ cu plută uşoară şi dus a fost. S-a întors abia spre seară, când îmi adunam ustensilele, gata de plecare. L-am ispitit:

- Ei, ce spui?

- Este un loc unde merită să revenim. Şalăul muşcă mai frecvent…

- De acord, însă nu în zile de weekend. Vin prea mulţi pescari…

Hotărârea luată a fost pusă în aplicare peste câteva zile. De această dată numai cu prietenul meu, pregătiţi sufleteşte să facem istorie. Numai că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg. După o zi de încercări, cu schimbarea mărimii şi categoriei de cârlige, a plutelor fusiforme mijlocii cu altele mai sensibile, testarea locaţiilor, şi alte năzdrăvănii pe care le născocesc pescarii atunci când frecvenţa muşcăturilor nu le este pe plac, chiar dacă aveam împreună vreo 6 kg de peşte, am tras linie şi am totalizat învăţămintele. Era cel mai bun loc de dat la şalău, ceea ce ne îndemna să-l frecventăm, cu toate că se afla la o distanţă de peste 50 km de localitatea în care domiciliam. Monturilor trebuia să le aducem unele îmbunătăţiri: să folosim cârlige cu tijă lungă pentru a putea fi extrase mai uşor din gura peştilor; nailon subţire, dar rezistent, deoarece aveam de ridicat peştele la înălţime de peste trei metri (minciogul era inutilizabil de pe malul înalt); plutele fusiforme semiuşoare bine echilibrate cu plumb glisant, care să anuleze şocul muşcăturii. Beţele potrivite scopului păreau a fi cele uşoare, de 3 m lungime, deoarece trebuiau ţinute în mână aproape tot timpul. Telescoapele grele ne-ar fi suprasolicitat efortul fizic, lansetele scurte ne-ar fi obligat să apelăm des la mulinete şi implicit la un consum sporit de energie.

Când toate aceste retuşuri au fost terminate, iar timpul s-a arătat favorabil unei partide de o zi fără umbrelă sau mănuşi, ne-am făcut bagajele şi am plecat să ne căutăm norocul pe acele meleaguri. De la locul ştiut am făcut rost de câteva zeci de caracude şi caraşi de-o vară, precum şi de puiet de porcuşor, preferat de biban. La bazin am sosit primii, după cum ne făcuserăm planul, căci şalăul muşca frecvent doar în curenţii de apă ce veneau din tuburile metalice de sub dig. În restul bazinului şi în canalul de ducţiune până la confluenţa cu Timişul, trăsăturile erau aleatorii.

Spre satisfacţia noastră, şalăul a muşcat rar, însă pe tot parcursul zilei. Spre seară eram epuizaţi fizic, dar mulţumiţi sufleteşte. Fiecare dintre noi capturase peste 5 kg de şalău, fără a mai pune la socoteală cei câţiva bibani care şi-au imitat rudele, repezindu-se la peştişorul din cârlig. Bucuria era sporită şi de invidia sau supărarea pescarilor care au asistat neputincioşi şi nedumeriţi la recitalul nostru. Unii şi-au abandonat locurile, plasându-şi monturile extrem de aproape de ale noastre, spre a verifica dacă peştele muşcă doar în acea zonă. Spre a-i ţine la distanţă pe îndrăzneţii care nu ne cunoşteau secretul succesului, ţineam o plută la o jumătate de metru depărtare de curenţii de apă, loc în care momeala era atacată mai rar sau deloc. Alţii, mai decenţi, au venit lângă noi, ne-au lăudat, în timp ce ne spionau. Au privit mărimea şi forma cârligelor, cum prindem peştişorii în ei, care este momentul optim pentru a înţepa, ne-au confirmat că şi ei au monturi similare, dar nu înţelegeau comportamentul peştelui. Unuia care s-a interesat de unde avem peştişorii, i-am dat un răspuns emfatic:


- Întrebaţi pe dom′ colonel. Cunoaşte toate locurile magice de pe aici.

Individul s-a arătat nemulţumit de răspuns:

- Doar nu speraţi să cred că toată cacealmaua de azi este stăpânită de vrăjitorie…

- Aveţi altă explicaţie?!…

Omul a ridicat din umeri, a zâmbit şi a plecat, gândind probabil că a întâlnit un mucalit sau un dezechilibrat mintal, căci la pescuit nu merg numai oameni normali, ci şi o mulţime de alte specimene.

Cum era şi firesc, după acest succes trebuia să programăm o nouă ieşire, deoarece şi lupul mai trece pe acolo unde a mâncat o oaie… Timpul a lucrat împotriva voinţei noastre. Au început ploile de toamnă, apoi a nins şi s-a aşternut o iarnă timpurie. Regretam că ne-am culcat pe laurii victoriei şi nu am plecat când vremea nu se înrăutăţise chiar într-atât.

După sărbătorile de iarnă, sătui de sedentarism, de monotonia şi toxinele micului ecran, am simţit nevoia stringentă de evadare în natură. Aceasta s-a materializat printr-o deplasare la pescuit în zona Cruceni. Deşi ne aflam în miezul iernii, vremea vestea apropierea primăverii. Gheţurile şi zăpada se topiseră, temperatura aerului urcase la câteva grade peste zero, condiţii acceptabile pentru un pescuit staţionar, fără a ne afecta starea de sănătate. Ne-am oprit din drum pentru a captura peştişori cu minciogul, dar situaţia se modificase. Nivelul apei crescuse, iar puietul ierna în locuri pe care noi nu le cunoşteam. Cu puţin noroc am făcut rost de câteva exemplare.

Când am ajuns pe terasamentul de lângă bazin am avut parte de o mare surpriză: pompele de mare capacitate, montate între timp la staţie, erau în funcţiune. Apa năvălea zgomotos în bazin, dând impresia că te afli în preajma unei turbine de hidrocentrală, provocând valuri şi curenţi care îşi reduceau intensitatea pe măsură ce înaintau spre apele Timişului. Mai întâi am încercat să plasăm monturile în acea vâltoare. Vârtejurile şi curenţii verticali le-au expulzat rapid şi departe de locaţia agreată. Nici nălucile nu au putut fi manevrate corespunzător, în această mişcare haotică a apelor izgonite de instalaţiile de evacuare. Am convenit să abandonăm bazinul şi să acţionăm în apele râului. Acolo s-au ivit noi inconveniente. Nivelul crescut şi curenţii puternici ai apelor ne defavorizau folosirea monturilor pentru ape stătătoare. Am încercat refacerea lor, dar fără sorţi de izbândă. Tentativele de a folosi nălucile pe care le aveam nu ne-au folosit în nici un fel. Partida a devenit un fiasco, iar nouă nu ne-au rămas decât resemnarea, revenirea la locul de baştină şi păstrarea unor amintiri extrem de neplăcute.

Sub impulsul nostalgiei, în vara următoare, am încercat din nou, căci ultimele două prezenţe în zonă ne lăsaseră impresii contrastante. Speram la o soluţie intermediară, însă am avut parte de o nouă surpriză: apele canalului din amonte erau extrem de scăzute, iar cel de evacuare din aval era obturat printr-un zăgaz de pământ care servea şi ca loc de trecere pentru utilajele care remediau construcţia. Zona devenise şantier, iar peştele hălăduia prin alte locuri ştiute numai de el.

 

Dragomir Ciobanu.

 

Poze de pe forum!

Cine este online

Avem 33 vizitatori online

Reclama dumneavoastra!

Reclama dumneavoastra pe acest site? Pentru 500 RON / an obtineti 1 banner pe site si dreptul sa postati anunturi comerciale pe forum - rubrica personala inclusv!
Va rugam sa ne contactati la t3@banatul.eu sau apbanatul@rdstm.ro

Plute Pandy

Vizitatori

Astazi73
Ieri106
Saptamana73
Luna1849
Total609042